Omgeving

Er is van alles te doen in de omgeving van ons vakantiehuis. We helpen u graag met het samenstellen van een activiteitenprogramma. 

Er zijn ook activiteiten in de omgeving die u zelf kunt ondernemen. Wij hebben alvast wat hoogtepunten voor u op een rijtje gezet.

Flamenco

Andalusië is het hart van de Flamencodans en -muziek. Optredens en cursussen volop. Eind mei is in Córdoba een Feria, de jaarmarkt met vele Sevillianas dans, tapas en el vino. Driejaarlijks is er de Nationale Flamencocompetitie in Córdoba. Een briljante kans om de meest getalenteerde kunstenaars van Spanje te zien.Tweejaarlijks is er een groots Flamencofestival ‘Bienal de Flamenco’ in Sevilla. Dit vindt plaats in de maand september. Een aanrader voor een liefhebber van professionele Flamencoartiesten.

Posadas

Posadas is een plattelands dorp, de bewoners zijn zeer vriendelijk. U kunt er terecht voor een kopje koffie met wat lekkers. Er zijn ook een aantal restaurants waar nog op traditionele wijze het eten wordt bereidt. Bij Posadas ligt het beschermd natuurgebied ‘La Sierrezuela’, een uitloop van de Sierra Morena. Posadas is 2 minuten rijden van Finca el Juncal.

Castillo de Almodóvar del Rio

De naam Almodóvar komt van het Arabische woord al-Mudawwar, dat ‘de ronde’ betekent, een verwijzing naar de heuvel waarop dit kasteel is gebouwd. Het kasteel werd in de 14de eeuw gebouwd in gothische stijl en wordt beschouwd als één van de belangrijkste in heel Andalusië vanwege zijn schoonheid en uitstekende staat van onderhoud. Vanaf het kasteel is het uitzicht over het Cordubaanse platteland adembenemend. Castillo de Almodóvar del Rio is 10 minuten rijden vanaf Finca El Juncal.

Medina Azahara

Medina Azahara de kalifaatstad werd in 936 gebouwd en in 1013 door de Berbers met de grond gelijk gemaakt. In 1911 werd begonnen met archeologische opgravingen. Daar zijn ze nu nog steeds mee bezig en zo wordt er steeds meer zichtbaar van hoe deze stad er ooit uit heeft gezien. Sinds 2014 is er ook een museum daar wordt een film vertoond waardoor u een goed beeld krijgt van het kalifaat.Medina Azahara  is 20 minuten rijden vanaf Finca El Juncal.

Palma del Rio

Palma del Rio ligt in het hart van het Cordubaanse platteland. Op de top van een heuveltje ligt de ‘Ermita de la Virgen de Belén’, de schutspatrones van de stad. De stad heeft een traditie van karakteristiek aardewerk als waterkannen, wijnkruiken, soepterrines en bloempotten. Palma del Rio is 25 minuten rijden van Finca El Juncal.

Córdoba

Córdoba, de meest noordelijke provincie van Andalusië, wordt door de rivier Guadalquivir in twee onderling sterk verschillende gebieden gesplitst. Ten noorden van de rivier ligt de Sierra Morena, een landschappelijk fraai gebied met een afwisseling van licht bergachtig terrein met weidegronden. Het zuidelijk deel, de Campiña, is vlakker met een landschap vol graanvelden, olijfbomen en wijngaarden. De stad Córdoba staat bekend om zijn enorme moskee la Mezquita, ongetwijfeld één van de belangrijkste van Spanje. Daarnaast heeft Córdoba nog veel meer te bieden. Bezoek de koninklijke residentie van Alcazar de los Reyes Cristianos, dwaal door de vele kleine straatjes met vele winkeltjes, geniet van de heerlijke tapas en proef de Andalusische sfeer. ’s Avonds is de stad romantisch verlicht. Ook het Palacio de Viana is zeker een bezoek waard. De Joodse wijk of Juderia is één van de gezelligste stadsdelen van Córdoba waar u veel kleine smalle straatjes met winkels en restaurants vindt. Córdoba is 25 minuten rijden vanaf Finca El  Juncal. Wilt u de stad per fiets verkennen dan is het een aanrader om dit met Francisco Meijer te doen. Hij spreekt vloeiend Nederlands.

Sevilla

De hoofdstad van Andalusië, is een onovertroffen cultuurhistorische belevenis. Sevilla is een samenkomst van vele beschavingen, van Arabieren tot Romeinen. Het is een geweldige stad waar u ogen te kort komt. In deze stad ontdekt u dwalend door straatjes en steegjes waar de balkonnetjes elkaar bijna aanraken, schitterende tuinen, talloze plazas en patios in Moorse bouwstijl. De gothische kathedraal en de koninklijke verblijven in het Alcazares zijn een must voor iedere bezoeker. Sevilla is anderhalf uur rijden vanaf Finca El Juncal. Wilt u de stad bezoeken met een gids dan is Dolores Rubia een goede aanrader, zij spreekt Nederlands en geeft een wandel- of fietstour door de stad. Bekijk hier haar website: www.sevillasights.com. Of ga fietsen met Jordi: fietstour Sevilla.

Granada

Granada, de stad van het Alhambra, het enige overgebleven Moorse paleizencomplex van Spanje en prachtig gelegen aan de voet van de Sierra Nevada. Deze stad bruist van energie, culturele oudheid en bovenal de Andalusische gezelligheid. U kunt hier eindeloos dwalen door charmante straatjes, winkelen en genieten van live flamenco optredens. Granada is een schitterende stad. De sporen van de Moorse en Christelijke overheersingen zijn hier overal zichtbaar. Het oude centrum rond de kathedraal bestaat uit een wirwar van straatjes. De stad, waar de Moorse bezetting zijn sporen heeft achtergelaten, heeft vele mooie pleinen, historische wijken en een unieke natuur. Granada is twee en half uur rijden vanaf Finca El Juncal.

Het is verstandig om uw entreekaarten voor het Alhambra ruim van tevoren te reserveren. Er zijn diversen sites waarop u dit zelf kunt regelen.

Cádiz

Na drie uur rijden, ben je in Cádiz. Het is een van de leukste provinciehoofdsteden van Spanje.
De stad ligt met 160.000 inwoners op een negen kilometer lange en een kilometer brede landtong in de Atlantische Oceaan.
Op het smalste en langste deel ligt de nieuwe stad, met over de hele lengte een prachtig strand.
Aan het uiteinde van de tong ligt de oude stad, bijna helemaal omringd door water.
Een paar bezienswaardigheden zijn; Torre Tavira, de Kathedraal, maar mooier is de kapel in Hospital de Mujeres, Museo de Cádiz.
Natuurlijk zijn er nog veel meer bezienswaardigheden maar dat kunt u bij het VVV-punt vragen.

Fietsen en wandelen

Het natuurpark Sierra de Hornachuelos in Andalusie is een uitstekend gebied om te wandelen en fietsen. Het heeft een oppervlakte van 60.000 ha. en ligt op een afstand van circa 12 km van Posadas. Mooie zoetwatermeren, rivieren en stuwmeren maken van deze omgeving een waar paradijs. Het natuurpark herbergt een fraai mediterraan bos met vele kurkbomen en eikenbomen. In het park leven o.a. otters, lynxen, wolven, arenden, gieren, haviken, sperwers en zwarte ooievaars. Voor liefhebbers van flora en fauna een schitterend gebied om te verkennen.

www.sevillasights.com (Nederlandstalige gids)
www.ontdekcordoba.com (Nederlandstalige gids)
www.fietstour.com (Fietstour Malaga)
www.fietstoursevilla.nl  (Fietstour Sevilla)

Golfen

Er is slechts één ding waar men in Spanje even vaak van kan genieten als van de zon: golfen. Iemand die het hele jaar door golf wil spelen vindt in dit land meer dan 250 golfbanen. Gemiddelde temperaturen rond de 18 graden in de winter in het zuiden van Spanje en rond de 20 graden in de zomer in het noorden maken het mogelijk hier nog in korte mouwen te spelen als de rest van Europa onder een dikke laag sneeuw bedekt ligt. Dit alles maakt Andalusië een aantrekkelijk gebied voor golfliefhebbers. Men vindt hier vlakke en glooiende, gecompliceerde, waterrijke, gemakkelijke en moeilijke golfbanen: gelegen in dennen- of eikenbossen, omzoomd met palmbomen en olijfboomgaarden.

Paardrijden

Andalusië is een schitterend gebied om te paardrijden. Weidse vlakten en bossen geven alle ruimte om te draven en galopperen op de mooie Andalusische witte paarden.

Watersport

Het schitterende meer Embalse de la Breña biedt goede mogelijkheden voor een actief vakantieverblijf in Andalusië. Je kunt daar waterskiën, wakeboarden en zwemmen. Bij het meer is het watersport complex Xtreme- Gene gehuisvest. Zij bieden u goede begeleiding van het waterskiën en wakeboarden en een ontspannen sfeer. Embalse de la Breña ligt op circa 8 km van Finca El Juncal.

Spaanse feesten

  • 6 januari: 3 Koningen, kinderfeest in heel Spanje, lijkt erg veel op ons Sinterklaasfeest.
  • 28 februari: Dia de Andalucia, oftewel de dag van Andalusië
  • 15 t/m 21 april: Semana Sancta, de heilige week voor Pasen
  • 4 t/m 11 mei: Feria, in Sevilla, de Spaanse variant van kermis
  • 1 t/m 5 mei: Cruces de mayo, dagen waarop enorme kruizen worden versierd met bloemen en geplaatst worden op patio’s en pleinen
  • 6 t/m 19 mei: Patio Festival
  • 25 mei t/m 1 juni: Feria, in Córdoba